Üniversite Tercihlerini Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Madde

Birçok öğrencinin beklediği üniversite sınavı sonuçları açıklandı. Artık sıra üniversite tercihlerini yapmaya geldi. Şimdi gençler, hayatlarına yön verecek üniversiteyi ve meslekleri belirlemek için 5 ağustos 2022 ‘ye kadar üniversite tercihlerini yapacak. Peki gençler üniversite tercihlerini yaparken ve okuyacakları bölümleri seçerken nelere dikkat etmelidir? 

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Seçeceğiniz Üniversite Hakkında Bilgi Toplayın

Seçeceğiniz üniversiteler hakkında bilgi alın. Eğer seçeceğiniz üniversite şehrinize ise üniversiteye giderek görün. Kampüs, yurt ve burs olanakları hakkında bilgi alın. Eğer özel bir üniversite seçecekseniz tercih edeceğiniz bölümün öğrenim ücretini de öğrenin. Eğer seçmeyi düşündüğünüz üniversite şehir dışındaysa ve gitmeye imkanınız yoksa üniversitenin internet sitesinden bu bilgileri alabilirsiniz. 

universite tercihleri yaparken

Puan-Sıralama Hesabını İyi Yapın

Üniversite tercihi yapacağınız zaman almış olduğunuz puanın 2 puan üstünü ve beş puan altını yazabileceğiniz bölümleri ve üniversiteleri tercih edin. Bunu yaparken de yazacağınız üniversitelerin geçmiş yıllarda hangi puanlarla öğrenci aldığına bakın. Almış olduğunuz puanın 2 puan yukarısına çıkabilirsiniz. Çünkü seçmiş olduğunuz üniversite 2 puan düşebilir. Ama almış olduğunuz puanın 10 puan üstünde tercihler yaparsanız o kadar puanın düşmesi çok zordur ve yapmış olduğunuz tercihler boşa gider. Gene almış olduğunuz puanın 5 puan altındaki üniversite ve bölümleri seçerseniz üniversiteye yerleşme şansınız yükselecektir. 

Barınma ve Barınma Masrafları

Seçeceğiniz üniversite şehir dışında olacaksa üniversiteyi yazmadan önce üniversitenin olduğu şehirdeki yurt olanaklarını, burs imkanlarını ve şehrin pahalılık derecesini araştırın. Çünkü tüm bunlar üniversite okurken ailenize ya da size ek masraflar olacaktır. Bu nedenle eğer şehir dışından bir üniversite yazacaksanız bunun giderlerini de hesaplayın. 

Özel Üniversitelerin Burs İmkanları

Eğer iyi bir puan aldıysanız ve devlet yerine özel bir üniversite yazacaksanız o üniversitenin öğrencilere verdiği imkanları iyice araştırın. Çünkü bazı özel üniversiteler başarılı öğrencilerine burslar ya da yurt dışında yüksek lisans yapma gibi olanaklar sağlamaktadır. 

Bölümün Geleceği Hakkında Araştırma

Üniversite seçiminiz kadar seçeceğiniz bölümde çok önemlidir. Çünkü seçeceğiniz bölüm gelecekte iş bulmaktan tutun hayat standartlarınıza kadar her şeyi etkileyecektir. Bu nedenle bölümünüzü seçerken kolay iş bulabileceğiniz bölümleri seçmeye çalışın. Yoksa sırf üniversite okumak için seçilen bölümleri bitirseniz dahi iş bulmakta zorlanabilirsiniz. 

Bölüm ve Devlet Ataması

Seçeceğiniz bölümlerin devlet ya da özel sektörde ne gibi çalışma imkanlarına sahip olduğunu araştırın. Yani seçeceğiniz bölümün devlette ataması var mı? Eğer devlete atanma imkanı varsa hangi puanlarla devlete atanıyor? Ya da seçeceğiniz bölümden mezun olunca özel sektörde hangi alanlarda çalışabiliyorsunuz? Gibi soruların cevaplarını araştırarak bölümünüzü tercih edin. 

Puan Türüne Göre Tercih Listesi Oluşturun

Bölüm seçerken farklı puan türlerinden de tercih yapacaksanız, her alandan en çok istediğiniz bölümleri başa yazarak tercih listenizi oluşturun. 

Üniversite Başarı Puanları Kıyaslaması

Üniversitelerde yeni açılan ve taban puanı belli olmayan bölümlerin başarı sıraları kılavuzda– şeklinde görülür. Eğer böyle bir bölüm yazacaksanız bölümün bulunduğu üniversitenin yakınındaki üniversite başarı sıralarına bakıp kıyaslama yaparak tahmini başarı sıralamasını bulabilirsiniz. 

Okulunuzun Rehberlik Hizmetinden Yararlanın

Üniversite tercihlerinizi yaparken ya da yazacağınız bölümleri seçerken okulunuzun rehberlik hizmetinden de yardım almayı unutmayın. 

İstemediğiniz Bölüme Gitmeyin

Unutmayın üniversite seçiminizi yapıp üniversiteyi kazandıktan sonra üniversiteye kayıt yaptırsanız da yaptırmasanız da eğer üniversiteye gitmezseniz ve tekrar üniversite sınavına girmeye karar verirseniz başarı puanı katsayınızın bir sonraki yıl yarı yarıya düşeceğini unutmayın. O nedenle sakın istemediğiniz bir üniversiteyi ya da bölümü tercihlerinize yazmayın. 

Üniversite Tercihleri

Yorum yapın