SGK Dys Evrak Takip Sistemi

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan başvuruların takibini yapmak için SGK Dys Evrak Takip Sistemi oldukça önemlidir. Bu sistem sayesinde emeklilik başvuruları, şahıs ödemeleri ve bilgi talepleri gibi işlemlerin durumunu, evrakın kaydedilip kaydedilmediğini, işlemlerin sonuçlanıp sonuçlanmadığını kolaylıkla sorgulayabilirsiniz.

SGK Dys Nedir?

SGK Dys, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kullanılan evrak yönetim sistemidir. DYS, “Döküman Yönetim Sistemi” kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasıdır. Bu sistem, tüm gelen ve giden evrak işlerinde kullanılmaktadır ve online yazışma imkanı sunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’na T.C. numaranızla kaydedilen, gelen ve giden tüm evrakları bu uygulama üzerinden takip edebilirsiniz.

sgk aa 1733749

SGK Evrak Takibi Nasıl Yapılır?

Artık SGK, tüm evrak işlemlerinde DYS (Döküman Yönetim Sistemi) sistemine geçmiştir. Bu sayede evraklar taranarak elektronik ortamda kaydedilmekte ve kaybolma riski ortadan kalkmaktadır. SGK’ya yapılan emekli sandığı başvuruları ve diğer tüm işlemlerin sorgulamasını DYS aracılığıyla kolaylıkla yapabilirsiniz.

DYS Evrak Takibi Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?

SGK DYS evrak takip sistemiyle ilgili sorgulamalarınızı yapabilmek için öncelikle e-devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Eğer e-devlet şifreniz yoksa bu sistem aracılığıyla sorgulama yapamazsınız. Ayrıca, sadece kendi evraklarınızı sorgulayabilirsiniz. Başkasının e-devlet şifresi ile başkasına ait bir evrak sorgulaması yapılamaz. DYS evrak sorgulama ekranına [buradan](dys sgk evrak takip sistemine giriş) giriş yapabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu DYS evrak takip sistemiyle yapabileceğiniz başlıca sorgulamalar şunlardır:

  1. Başvuru sonucu emeklilik onaylandı mı takibini yapabilirsiniz.
  2. E-devlet emeklilik evrak takibi 4a (SSK) ve 4b (Bağkur) için yapabilirsiniz. Emekli aylığınızın bağlanıp bağlanmadığını, durumunu e-devlet sisteminde SSK için 4a aylık bilgisi, Bağkur için 4b aylık bilgisi menüsünden sorgulayabilirsiniz.
  3. Emekli müracaatınızın sonucunu öğrenebilirsiniz.
  4. Şahıs ödeme başvuruları ve diğer SGK işlemlerinin sonucunu öğrenebilirsiniz.

DYS sorgulaması yapıldığında alınan sonuçların ne anlama geldiğini kısaca açıklayalım.

Sgk Evrak Takip Zimmetten Çıkarıldı Ne Demek?
Bu uyarı, evrağın kayda alındığını ve işlem yapan kişi tarafından sonuçlandırılarak ilgili servise havale edildiğini veya tamamlandığını gösterir.

SGK Gelen Evrak Dosyasına Kaldırılmış Ne Demek?
İşlemi yapılan veya tamamlanan evraklar için dosya kaldırma işlemi yapılır. Ancak evrağın dosyaya kaldırılmış olması işlemin tamamlandığı anlamına gelmez. Ek işlemler gerektirebilir. Bu nedenle, ilgili SGK ile iletişime geçmeniz daha sağlıklı olur.

Sgk Dys Giden Evrak Kayıtlı Ne Demek?
Evrağınızın DYS e-devlet sisteminde kaydedilerek ilgili servise veya memura havale edildiğini gösterir. Eğer DYS takip sisteminde “giden evrak kayıtlı” olarak görünüyorsa, talebinizle ilgili işlemin henüz sonuçlanmadığı kabul edilir.

Gelen Evrak Kayıtlı Ne Demek?
İlk başvurunuzda evrağınızın kaydedildiğini gösterir. Bu süreçte evrağınızla ilgili işlemler devam etmektedir.

Sgk Evrak Kayda Alınmış ve İşlem Sırasını Beklemektedir Ne Demek?
Eğer evrak sorgulaması yaparken bu uyarıyla karşılaşıyorsanız, evrağınızın kaydedildiği ve talebinizle ilgili işlemin yapılması için ilgili memurda beklediği anlaşılır. Evrakla ilgili işlem yapıldıktan sonra yeniden sorgulama yapıldığında “evrak dosyasına kaldırıldı” olarak görülecektir.

Emeklilik Servisi-1 Nedir?
4c, 4b ve 4a emeklilik işlemleri evrak takibi için DYS evrak sorgulama sisteminden sorgulama yapıldığından, genellikle evrağın emeklilik servisinde olduğu görülür. Emeklilik dosya takibi sisteminde bu durum, evrağınızın ilgili servis olan emeklilik servisinde olduğunu gösterir. Ancak işlemin ne durumda olduğunu buradan anlamak mümkün bulunmamaktadır.

SGK Dys Gelen Evrak Beklemede Ne Demek?
Eğer SGK Dys evrak takip sisteminde bu uyarı çıkıyorsa, henüz gelen evrağın ilgili memura havale edilmediği ve beklemede olduğu anlamına gelir. Bu durumda evraka herhangi bir işlem yapılmadığı anlaşılmalıdır.

Giden Evrak Kayıtlı Ne Demek?
Evrağın posta yoluyla gönderilmesi veya elden verilmesi durumunda sorgulama yapıldığında sistemde bu şekilde görünür.

Gelen Evrak İade Edilmiş Ne Demek?
Evrak bazen yanlışlıkla farklı bir servise veya farklı bir Sosyal Güvenlik Merkezi’ne gönderilebilir. Gelen evrak ile ilgisi olmayan bir müdürlük, evrağı gönderen birime geri iade eder. Bu durumda sistemde evrak “gelen evrak iade” olarak görünür.

SGK Evrak Kayda Alınmamıştır Ne Demek?
Evrak takip sistemi olan SGK uygulamasında bu uyarıyla karşılaştığınızda, evrağınızın hiç kayda alınmadığı anlaşılır. Bu durumda evrağınızın ilgili servise veya memura ulaşmadığı ve herhangi bir işlem yapılmadığı anlaşılmalıdır. Ancak gönderimden sonra uzun bir süre geçtiyse ve hala bu uyarı görünüyorsa, ilgili SGK ile iletişime geçmenizde yarar vardır.

Varide Ne Demek?
“Varide” bir evrağın kayda alınma sayısını ifade eder. Diğer bir deyişle, varide numarası, evrağın sayısı anlamına gelir. Kamu kurumlarında evrakların arşivlenmesi ve takibi için her bir evrağa numara verilir. Bu numara, varide numarası olarak tanımlanır.

DYS Tahsis Talep Ne Demek?
Tahsis talebi, emeklilik talebi anlamına gelir. Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu’na emeklilik dilekçesiyle başvurduysanız, emeklilik talebiniz DYS evrak takip sisteminde “tahsis talebi” olarak kaydedilir. Dolayısıyla, bu açıklama, kayda alınan emeklilik dilekçenizle ilgilidir.

Emeklilikte Varide Tarihi Ne Demek?
Her bir resmi evrağın üzerinde geliş ve gidiş numarası bulunur. Varide, yani evrak tarihi, gelen veya giden bir evrağın giriş veya çıkış tarihi olarak tanımlanabilir. Evrakların sağ üst numarasında yazan tarih, evrak varide tarihidir. Emeklilik başvurularında da evrağın SGK’ya kaydedilip emeklilik işlemleri sürecini, yukarıda belirtilen dys emeklilik evrak takip sistemi üzerinden takip edebilirsiniz. İlk emekli maaşı ne zaman yatar sayfamızdan ilk emekli maaşınızı ne zaman ve ne kadar alabileceğiniz hakkında bilgileri alabilirsiniz.

Varide No Ne Demek?
Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer kurum veya kuruluşlarda her bir evrağa bir numara verilir. Bu numaralar varide numarası, yani evrak sayısı olarak adlandırılır.

Evrak Varide No Nerede Yazar?
Evrağın varide numarası, yani diğer adıyla evrak sayısı, evrağın üst kısmında yer alır. Evrağın sağ üst tarafında tarih, sol üst tarafında konu kısmının hemen üstünde ise sayısı yazar.

Varide No ile Evrak Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Şu anda online olarak sadece varide numarası, diğer adıyla evrak sayısı, ile sorgulama yapılabilecek bir uygulama bulunmamaktadır. SGK’nın varide numarası ile bakma ve sorgulama işlemleri için size en yakın Sosyal Güvenlik Merkezi’ne giderek sorgulama yaptırabilirsiniz.

Emekli Sandığı Evrak Takibi Nereden Yapılır?
Emekli sandığı evrak takibi ve 4c emeklilik takibi işlemleri ile ilgili başvurunuzun ne durumda olduğunu DYS haricinde bir sistem üzerinden sorgulamanız gerekmektedir. Bu sorgulamayı e-devlet sisteminden e-devlet şifrenizle yapabilirsiniz. Sorgulamayı SGK-4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi sistemi üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Sorgulama ekranına [buradan](emekli sandığı evrak takibi) giriş yapabilirsiniz.

SGK Emeklilik Evrak Takibi 2024 (Ne Zaman Maaş Bağlanır?)

Emeklilik başvurusu yapanların merak ettiği en önemli sorulardan biri, ne zaman maaş bağlanacağıdır. Bu sorunun cevabı, başvurulan SGK’nın iş yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Diğer bir faktör ise birden fazla sigorta kolunda hizmetinizin olup olmamasıdır. Eğer sadece tek bir sigorta kolunda hizmetiniz varsa, emekli maaşınızın ortalama olarak 1-2 ay içerisinde bağlanması mümkündür. Ancak birden fazla sigorta kolunda hizmet varsa, bu süre 3-4 aya kadar uzayabilir. Ayrıca, yurtdışı borçlanması gibi ek durumlar varsa ve bu işlem Ankara tarafından yapılacaksa, bağlanma süresinin 5-6 ayı bulabileceğini unutmayın.

Malulen Emeklilik Evrak Takibi Nasıl Yapılır?

Özellikle malulen emeklilik başvurusu yapanlar, başvurularının onaylanıp onaylanmadığını veya neden geç sonuçlandığını merak etmektedir. Malulen emeklilik başvurusu sürecinde aşağıdaki adımları izlersiniz:

  1. Eğer mevcut heyet raporunuz yoksa, hastane sevkiniz yapılır.
  2. Hastanede heyete girersiniz.
  3. Heyet raporu SGK’ya gönderilir.
  4. SGK sağlık kurulu tarafından rapor ve dosya incelenir.
  5. Eğer iş gücü kaybı en az %60 veya üzerinde belirlenirse ve sigortalılık süresi veya prim gün sayısı şartlarını sağlıyorsanız, aylık bağlanır.
  6. Bu süreç ortalama olarak en az 1,5-2 ay sürer.
  7. Malulen emeklilik takibini ve süreci, e-devlette DYS dosya takip sistemi üzerinden takip edebilirsiniz.

E-Devlet Emeklilik Evrak Takibi 4A

SGK’ya yapılan emeklilik başvurusuyla ilgili süreci DYS evrak takip sistemi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Ayrıca, e-devlette SSK için 4/A Aylık Bilgisi, Bağkur için 4/B Aylık Bilgisi menülerinden emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını sorgulayabilirsiniz.

SGK Evrak Doğrulama Varide No Nedir?

Evrakların e-imzalı olarak verildiği göz önüne alındığında, bazı kurumlar vatandaşın SGK’dan getirdiği evrakların e-devlet evrak takip sisteminden doğrulama yapmasını ister. Doğrulama, evrağın tarih ve sayısıyla yazı altında yer alan barkod numarasıyla yapılmaktadır. SGK DYS evrak doğrulamasını [SGK DYS evrak doğrulama](SGK dys evrak doğrulama) sayfasını kullanarak yapabilirsiniz.

SGK Dilekçe Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na verdiğiniz dilekçenin akıbetini, SGK evrak takip sistemi aracılığıyla yapabilirsiniz. Özellikle emeklilik dilekçesi sorgulaması yaparken, e-devlette DYS emeklilik takip sistemine giriş yaparak evrağın son durumunu öğrenebilirsiniz. Ayrıca, Alo-170 hattını arayarak veya SGK’ya başvurarak da evrak sorgulaması yaptırabilirsiniz.

Emekli Müracaatımın Sonucu Ne Kadar Sürede Belli Olur?

Emeklilik başvurusu yapıldıktan sonra, eğer emeklilik için gereken şartları sağlıyorsanız, maaşınız ortalama olarak 1,5-2 ay içerisinde bağlanacaktır. Bağlanma süresi, başvurulan SGK’nın iş yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, birden fazla hizmetiniz varsa veya yurtdışı borçlanması yapacaksanız ve bu işlem Ankara tarafından yapılacaksa, bağlanma süresi daha uzun olabilir.

Malulen Emeklilik Onaylandı Mı?

Malulen emeklilik başvurunuzun ne durumda olduğunu SGK evrak takip sistemi üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca, e-devlette SSK için 4/A Aylık Bilgisi, Bağkur için 4/B Aylık Bilgisi menülerinden malulen emekli maaşınızın bağlanıp bağlanmadığını da sorgulayabilirsiniz.

Bu rehberde, SGK Dys Evrak Takip Sistemi ile ilgili detaylı bilgileri ve başvuru sürecini bulabilirsiniz. E-devlet ve DYS sistemleri üzerinden yapacağınız sorgulamalarla evraklarınızın durumunu takip edebilir ve emeklilik başvurularınızın sonuçlarını öğrenebilirsiniz. Unutmayın, her başvurunun işlem süresi ve sonucu farklılık gösterebilir. Ayrıca, SGK ile iletişime geçerek de daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yorum yapın