Ülkemizde sık olarak evlilik, ehliyet ve askerlik başvurularında sağlık raporu istenmektedir ve soruların en başında ise sağlık raporu nereden alınır gelmektedir.. Bunlarla beraber silah başvurusu, üniversite kaydı, toplumun kullanımına açık alanlar (havuz,spor salonu, sauna), memurluk veya yurt dışına çıkış gibi nedenlerle de sağlık raporu istenebilir.
Sağlık raporu, ülkemizde kişilerin sağlıklı olup olmadıklarının belirlenmesinde kullanılan, genel olarak kurumlar tarafından talep edilen tıbbi bir belgedir. Sağlık raporunu alacak kişi öncelikle Türkiye Cumhuriyeti kimlik bilgileri veya Pasaport bilgileri, daha önce yaptırdığınız muayene sonucu veya aile hekiminiz ya da muayene olduğunuz hekimden aldığınız belge verilir. Bu yazıda sağlık raporu nereden alınır, ücretsiz sağlık raporu nereden alınır, ehliyet sağlık raporu nereden alınır gibi soruların yanıtları derledik.
Sağlık Raporu E-Devletten Nasıl Alınır?
Evlilik, ehliyet, askerlik vize ya da pasaport işlemleri için sağlık raporu istenir. Bu nedenle kimlik bilgileri, muayene sonucu ve ilgili hekiminin imzası bulunan sağlık raporu nereden alınır sorusu akıllara gelmektedir. E-Devlet sisteminden sağlık raporu almak için yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır.
- İlk olarak E-Devlet sistemine giriş yapılır.
- Açılan sayfada arama çubuğuna kişisel sağlık bilgi formu yazılır.
- Yeni Başvuru butonuna tıklanır.
- Açılan sağlık bilgi formu, sağlık raporu almak isteyen vatandaşların doldurması gereken belgedir. Bu form, vatandaşların kendisi ya da yasal temsilcileri tarafından doldurulmalıdır.
- Sonraki adımda öğrenim durumu, meslek, kilo, boy, kan grubu, adres ve fotoğraf gibi kişisel bilgiler yazılır.
- İstenilen bilgilerin tamamlanmasının ardından açılan sayfada sağlık bilgileri istenir.
- Aile bireyleri ve yakın akrabalarının sağlık durum bilgileri, Kalp-damar sistemi, Kan hastalıkları, Solunum sistemi hastalıkları, Sindirim Sistemi ve Metabolizma hastalıkları, Kas-İskelet Sistemi hastalığı, Sinir sistemi hastalığı, Enfeksiyon hastalıkları, Hormonal durum ve Ruh sağlığı alanlarında başvuru sahibinin bilgileri istenir.
- İstenilen bilgiler onaylandıktan sağlık raporu alma işlemi tamamlanır.
E-Nabızdan Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Sağlık raporu almak isteyen kişilerin başvurduğu yöntemlerden biride E-Nabız sistemidir. Ancak E-Nabız sistemi üzerinden sağlık raporu almak mümkün değildir. Yalnızca hastaneler ve aile hekimleri tarafından onaylanmış sağlık raporu görüntülenebilir, akıllı cihazları indirebilir ya da çıktı olarak alınabilir. E-Nabız sistemi üzerinden sağlık raporu almak için yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır.
- E-Nabız sistemine T.C kimlik numarası ve belirlenen şifre ile giriş yapılır.
- Açılan sayfada sol üst köşede bulunan menü bölümünden “Raporlarım” kısmına tıklanır.
- Açılan sayfada ilgili doktor ya da aile hekimi tarafından onaylanmış sağlık raporu görüntülenebilir, akıllı cihazları indirebilir ya da çıktı olarak alınabilir.
Tam Teşekküllü Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Evlilik, ilk kez ehliyet almak veya ehliyeti yenilemek, askerlik, vize ya da pasaport gibi birçok işlem yapılması için sağlık raporu istenir. Bu nedenle tam teşekküllü sağlık raporu nereden alınır sorusu akıllara gelmektedir. Bu sorunun yanıtı devlet hastaneleri, özel hastaneler ve aile hekimleridir. Tam teşekküllü sağlık raporu almak için doktor ya da aile hekiminden muayene olup ve onay almak gerekir.
Devlet hastanelerinden de tam teşekküllü sağlık raporu almak mümkündür. Belirtilen kanuna göre hiçbir ücret ödemeden devlet hastanelerinden tam teşekkürlü sağlık raporu alınabilir. Öncelikle sağılık raporu almak istenilen hastaneden randevu almak gerekir. Belirlenen randevu zamanında ilgili doktora muayene olunarak tam teşekküllü sağlık raporu alınabilir.
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?
İlk kez ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar ya da eski tip ehliyetlerini yenilemek için gereken en önemli belge sağlık raporudur. Sağlık raporu, ehliyet almak ya da ehliyet yenilemek için zorunlu tutulmaktadır. Bu nedenle akıllara ehliyet için sağlık raporu nereden alınır sorusu gelmektedir. Sağlık raporu aile hekimi, özel hastane, özel tıp merkezi ve devlet hastanesinden alınabilir.
Ancak hastaneye ya da aile hekimine gitmeden önce randevu almak gerekir. Randevunun ardından yapılan muayene sonrasında ehliyet almaya engel bir durum bulunmaz ise sağlık raporu verilir. Ehliyet için sağlık raporu nereden alınır sorusuna yanıt aranırken muayene esnasında yapılacaklar unutulmamalıdır. Gözlük, lens, işitme cihazı ya da protez kullanan kişilerin muayeneye bu araçları ile gitmeleri gerekir.
Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Ehliyet, askerlik, nikah ya da pasaport gibi birçok işlem için sağlık raporu istenir. Bu sebeple sağlık raporu nereden alınır sorusu akıllara gelir. Sağlık raporu devlet hastaneleri, özel hastaneler ve aile hekimliğinden alınabilir. Sağlık raporunu ayrıca özel ve belediyeye ait spor salonları da sizlerden talep edebilir.
Sağlık raporu almak için belirlenen doktor ya da aile hekimi tarafından muayene olunmalıdır. Muayene sonrasında kişinin ruhsal ya da bedensel sağlığında sorun bulunmaz ise rapor onaylanır. Onaylanan sağlık raporu istenilen kuruma teslim edilebilir.
En Kolay Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Sağlık raporu almak için aile hekimi, özel hastaneler, özel tıp merkezleri ve devlet hastanelerine gidilebilir. En kolay sağlık raporu nereden alınır sorusunun yanıtı aile hekimleri olacaktır. Kişiler bağlı bulundukları aile hekimliğine başvurarak, sağlık raporu talep edebilirler.
Kısaca bir dipnot düşecek olursak eğer, birçok aile hekimi çok fazla bilgi talep etmektedir. Her aile hekimi anında direkt olarak sağlık raporunu vermek yerine; kulak, burun, boğaz veya göz, kalp vb. hastalıkların olup olmadığını kontrol edebilmek adına sizleri Devlet hastanelerine yönlendirebilir. Bunu sadece aile hekimlerinin %5 veya %10’luk kısmı yapıyor diyebiliriz.
İş İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
İş başvurusu yapmak isteyen kişiler için sağlık raporu alma şartı getirilmiştir. Sağlık raporu iş sağlığı ve güvenliği kanununda, işçi ve işveren için zorunlu olarak uygulanmaktadır. İş başvuru yapmak isteyen kişilerin akıllarına iş için sağlık raporu nereden alınır sorusu gelir. İşletmelerin anlaşmalı olduğu aile hekimleri ya da devlet hastanesine giderek fiziksel ve ruhsal muayenenin ardından sağlık raporu alınabilir.
Bununla beraber işe giriş için istenilen sağlık raporu iki farklı kurumdan alınabilir. Bunlardan birincisi işyeri hekimi, ikincisi ise aile hekimleridir. Aile hekimleri tarafından düzenlenecek sağlık raporlarında az tehlikeli iş kategorisinde olması şartı aranır. Başvurulan tehlikeli iş veya çok tehlikeli iş kategorisinde bulunuyor ise sağlık raporunun iş yeri hekimi tarafından onaylaması şartı aranır.
Sürücü Olur Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Ehliyet almak ya da yenilemek isteyen sürücülerin sağlık raporu alması zorunlu hale gelmiştir. Ehliyet yenileme yapmak isteyen sürücülerin sürücü sağlık raporu nereden alınır sorusu akıllarına gelmektedir. Sürücü olur sağlık raporu aile hekimi, özel hastane, özel tıp merkezleri ya da devlet hastanelerinden alınabilir. Hastane ya da merkeze gitmeden önce randevu almak gerekir.
Aile hekiminden sağlık raporu almak isteyen sürücülerin muayene olmaları gerekir. Muayene sonucunda aile hekimi, kişinin araç kullanma sakıncası olmadığını belirtir ise “sürücü olur” raporu verir. Ancak aksi bir durum gerçekleşir ise sürücüler uzman bir doktora yönlendirir. Uzman doktor gerekli muayeneyi gerçekleştirir. Herhangi bir sorun tespit edilmez ise ehliyetini yenilemek isteyen sürücüye ‘’sürücü olur” belgesini verir. Uzman doktordan alınan “sürücü olur” belgesine aile hekimi de imza atarak sürücü olur sağlık raporu onaylanmış olur.
Uzman doktor ya da aile hekimi kişinin ehliyet almasına engel bir durum tespit eder ise sürücü olur belgesine onay vermez. Ancak kişinin rahatsızlığının tedavi edilmesi halinde tekrar değerlendirmeye alınabilir ve onaylanırsa sürücü olur sağlık raporuverilir.